Termeni Spa

Vreti sa stiti care este diferenta dintre acupunctura sau presopunctura? Sau dintre Shiatsu si Watsu? Dictionarul nostru de termeni va tine la curent cu termenii folositi atat de terapeuti cat si de cei care beneficiaza de procedurile Spa.

A

Acupunctura: O straveche terapie chinezeasca bazata pe filozofia Taoista, constand in introducerea unor ace ultrafine in canalele energetice de-a lungul meridianelor corpului, pentru a elibera blocajele si a echilibra circulatia energiei in corp.

Antoterapia: tratamente in pesteri cu umiditate ridicata, in care atmosfera este saturata de vapori de la izvoarele subterane, iar temperaturile se situeaza intre 30 si 42°C.

Aqua-Chi: O combinatie de tai chi si miscari de Karate, desfasurate in apa, care induc o stare de energizare, relaxare si echilibru.

Aromaterapie: Utilizarea uleiuriloe esentiale din plante pentru revigorare si relaxarea mintii, trupului si spiritului.

Asanas: Pozitie Yoga

Ayurveda: Arta de vindecare Indiana straveche si stiinta a medicinii holistice, in cadrul careia vindecarea se concentreaza pe stabilirea si pastrarea echilibrului dintre corp si spirit, cu ajutorul ierburilor, nutritie, aromaterapiei si terapiilor corporale.
………………………………………………………………………………………………………………………..

B

Baie/Piscina Romana: la origini era constituita dintr-un ansamblu de camere si piscine de diverse temperature destinate baii. Astazi, termenul se refera la Jacuzzi cu apa fierbinte, cu bancute pentru una sau mai multe persoane.

Baia Sitz: proces in cadrul caruia picioarele si sezutul sunt cufundate in in ape de diverse temperature – o terapie pentru ameliorarea problemelor de prostate, hemoroizi, menstruatie si probleme digestive.

Biofeedback: O tehnica de management al stresului, cu ajutorul unui aparat care monitorizeaza informatii legate de functiile vitale, ajutand pacientul sa potenteze bataile inimiiin timpul respiratiei si sa controleze presiunea sangelui.

Bucatarie Spa: gastronomie usoara, sanatoasa, cu putine calorii, grasimi, sare si zahar.
………………………………………………………………………………………………………………………..

C

Capsula plutitoare: un spatiu inchis, de marimea unui pat pentru o persoana, umplut cu 30-40 cm de apa calda si saruri, in care persoana pluteste comfortabil intr-un mediu complet intunecat si linistit. O experienta serena si profund relaxanta pentru unii, dar claustrofoba pentru altii. Creaza senzatia intoarcerii in pantecul mamei.

Chakra: Chakrele sunt cele sapte centre energetice ale corpului uman, localizate intre baza coloanei vertebrale si crestetul capului. Fiecare dintre centre sunt asociate unor procese fizice si emotionale, iar pentru starea de bine este necesar ca toate aceste puncte sa fie echilibrate.

Controlul respiratiei: Reprezinta esenta practicilor yoghine si a tuturor fomelor de meditatie, prin concentrarea mintii asupra inspiratiei si expiratiei. Controlul respiratiei a fost validat stiintific drept tehnica de relaxare a sistemului nervos central, si implicit tehnica de control al stresului, anxietatii si chiar al insomniei.

Cromoterapia: Utilizarea culorilor si luminii pentru a induce starea de bine. Un exemplu ar fi spatiile pentru hidromasaj intens luminate.
………………………………………………………………………………………………………………………..

D

Dermabraziune: Exfolierea fina a pielii cu ajutotul ingredientelor din plante sau extractelor din alge.

Dieta macrobiotica: o dieta vegetariana foarte restrictiva, ale carei origini se regasesc in filozofia orientala, potrivit careia echilibrul perfect cu noi insine si cu lumea inconjuratoare, se obtine prin sincronizarea obiceiurilor noastre culinare cu ciclurile naturii.

Dosha: In filozofia Ayurvedica, fiecare persoana este construita pe baza unei dosha – hapha, pitta sau vata – o combinatie intre cele cinci elemente: aer, foc, spatiu, apa, pamant. Pentru a fi sanatos, cele cinci elemente trebuie sa fie in echilibru.

Dus elvetian: dus cu jeturi

Dusuri Vichy: dus orizontal cu jeturi de apa a carei temperature si presiune sunt reglate de un terapeut. Aceasta terapie este urmata adesea de body-scrub-uri.
………………………………………………………………………………………………………………………..

E

Echilibrarea Chakrelor: Corectarea dezechilibrului celor sapte centre energetice ale corpului, cu ajutorul uleiurilor esentiale si a exercitarii unor usoare presiuni. Energia pozitiva este transferata de la terapeut prin intermediul mainilor, pentru a elimina blocajele si implicit, pentru a reinstaura starea de bine.
………………………………………………………………………………………………………………………..

F

Fango: Argila de provenienta italiana, care relaxeaza muschii si amelioreaza inflamatiile, artrita si reumatismul.

Feng Shui: Stiinta Chineza straveche, potrivit careia starea de bine poate fi obtinuta prin echilibrarea distriburii elementelor din mediul de zi-cu-zi.
………………………………………………………………………………………………………………………..

H

Hammam: baie de aburi arabeasca. Profetul Mohamed sustinea ca atmosfera fierbinte din hammam, care in araba se traduce “sursa de caldura”, stimuleaza fertilitatea.

Hidroterapia: termen generic pentru terapiile cu apa, ce folosesc jeturi, bai fiebinti, Jacuzzi, piscina Romana cu apa fierbinte, masaje subacvatice, bai minerale – Balneoterapia, Terapia Kneipp, Dusurile Scotiene, Talazoterapia. Aceste terapii folosesc proprietatile fizice ale apei – temepratura si presiunea, in scopuri terapeutice, pentru stimularea circulatiei, eliminarea toxinelor si tratarea anumitor afectiuni.

Holistic: o abordare non-medicala a vindecarii persoanei privita ca un intreg, prin echilibrarea corpului, mintii si spiritului. Acesta filozofie a sanatatii prevede faptul ca toate aspectele vietii – mediul inconjurator, corpul fizic, spiritual, emotiile si starile mentale, sunt intr-o perpetua interactiune, si incearca echilibrarea tuturor acestora pentru a induce starea de bine.

Homeopatie: o forma de medicina in cadrul careia pacientii sunt tratati cu substante naturale in cantitati minimale, care cauzeaza simptome asemanatoare celor ale bolii, stimuland in acest fel autovindecarea prin fortele vitale ale corpului uman.
………………………………………………………………………………………………………………………..

I

Incantatii: Forma de meditatie implicand repetitia unor anumite sunete de rezonanta. Cercetarile stiintifice au confirmat faptul ca aceste practice pot actiona asupra ritmului repiratiei, pot scadea presiunea sangelui si pot intari sistemul imunitar.

Impachetari corporale: Acoperirea corpului si fasii fine de plastic sau paturi dupa aplicarea unei masti corporale complete. Termenul este folosit de asemenea pentru acoperirea cu cearsafuri calde impregnate cu o mixtura de ierburi.
………………………………………………………………………………………………………………………..

L

Lifting prin Acupunctura: Tratamentul lupta impotriva efectelor imbatranirii, prin inserarea unor ace ultrafine in zone specifice.
Lomi – Lomi: masaj ritmic Hawaiian, cu pietre de rau incalzite.
………………………………………………………………………………………………………………………..

M

Mandala: cuvant sanscrit, in traducere “centrul” sau “cercul”. Mandala consista intr-o serie de forme concentrice, suggestive, de trecere in alte dimensiuni. Prin Mandala, barbatul si femeia se pot contopi cu universul, iar universul poate fi proiectat in barbat si femeie.

Masaj abdominal: masarea stomacului, intestinelor si organelor reproductive, in scopul ameliorarii durerilor menstruale, durerilor de cap si problemelor digestive.

Masaj in cuplu: Masaj simultan pentru doua persoane, situate un alanga cealalta, cu cate un terapeut pentru fiecare dintre ele. Acest tip de terapie stimuleaza comunicarea si intimitatea fizica.

Masajul Indonezian: o metoda traditionala din Insula Bali, caracterizata de aplicarea unei presiuni puternice asupra tesuturilor si “framantarea” muschilor, dupa ce in prealabil s-au aplicat uleiuri aromate pentru imbunatatirea circulatiei si detensionarea muschilor.
Baile Kneipp: terapia cu bai minerale sau cu plante, fierbinti sau reci, care combinate cu dieta cu produse naturale si exercitiu, imbunatatesc circulatia sangelui si induc starea de bine. Terapia a fost dezvoltata in Germania la mijlocul secolului XVII de catre Sebastian Kneipp.

Masajul pentru drenarea limfatica: masaj terapeutic utilizand o tehnica de drenare a fluidelor si toxinelor captive in nodurile limfatice; se poate efectua prin masaj manual, hidromasaj sau prin masaj cu uleiuri esentiale, pentru stimularea corpului la eliminarea toxinelor si absorbtia substantelor nutritive. Pentru rezultate complete, terapia se combina cu exercitii fizice, ingerarea de multe lichide si o dieta stricta.

Masaj suedez: aplicarea uleiurilor pe corp si diverse tehnici tehnici de masaj, care ajuta la detensionare si relaxare.

Meridiane: Canale prin care energia vitala circula prin corpul uman. Medicina orientala sustine faptul ca bolile fizice sau ale spiritului sunt efectul unor blocaje sau dezechilibre ale fluxului energiei vitale.

Miscare creativa: include dans, aerobic si exercitii de stretching pentru ameliorarea mobilitatii si oxigenarii celulelor.
………………………………………………………………………………………………………………………..

O

Onsen: izvor termal cu minerale Japonez

Oxigen Facial: terapie faciala in cadrul careia o fiola de suspensie cu oxygen se aplica pe intreaga suprafata a fetei.
………………………………………………………………………………………………………………………..

P

Parafango: o mixtura de argila deshidratata amestecata cu parafina, continand ingrediente active – minerale si fragmente de plante.

Pilates: dezvoltata in Germania de Dr. Joseph Pilates in anii 20, Pilates este un program de exercitii care implica miscari incete, tehnici de coordonare a respiratiei si echipament special, pentru a conferi flexibilitate si putere.

Piscina cu circuit de apa fierbinte: in cadrul acesteia apa fierbinte circula de jur imprejur, avand efect de detensionare a muschilor si relaxare.
………………………………………………………………………………………………………………………..

R

Rasul: camera de aburi in care se aplica argile de diverse culori pe intrega suprafata a corpului.

Reiki: in traducere “energia universala” – o terapie Tibetana constand in aplicarea mainilor pe corp pentru a active si echilibra mintea, corpul si spiritul.

Rolfing: o tehnica dezvoltata de Ida Rolf, constand in masaje in profunzimea muschilor, in ideea ameliorarii circulatiei energiei si diminuarii stresului.
………………………………………………………………………………………………………………………..

S

Shiatsu: in traducere “degete” (shi) “presiune” *(atsu) – o tehnica de presopunctura si masaj dezvoltat in Japonia de catre Tokujiro Namikoshi in anii 40, care lucreaza cu punctele vitale si meridianele de energie, folosind presiunea degetelor, precum si a genunchilor si picioarelor.

Scrub (exfoliere sau dermabraziune): exfolierea pielii corpului prin utilizarea de saruri si ierburi, in scopul indepartarii celulelor moarte si imbunatatirii circulatiei sangelui. Procedeul confera pielii o stralucire sanatoasa.

Sunetele primordiale: reprezinta sunetele de baza, esentiale, ale naturii. In meditatie, Sunetele Primordiale sunt mantrele, personale pentru fiecare participant la meditatie. Mantrele sunt alese pe baza matematicilor Vedice, care determina un sunet sau o vibratie specifica a Universului la momentul si locul nasterii persoanei care mediteaza. La repetarea mantrelor, concentrarea se focuseaza pe spirit, iar efectele sunt de echilibrare a mintii, corpului si spiritului.
………………………………………………………………………………………………………………………..

T

Terapii alternative: tratamente bazate pe motive speculative sau abstracte – acupunctura, ayurveda, terapia cranio-sacrala, electroterapia, echilibrarea energiei, drenajul limfatic, terapiile cu argila, meloterapia, panchakarma, fitoterapia, Reiki, terapia cu ultrasunete etc.

Terapia cu Argile de la Marea Moarta: mineralele de la Marea Moarta, Israel, au proprietati detoxifiante pentru piele, si amelioreaza simptomele artritei si reumatismului.

Terapia cu cristale: cuartul si celelalte minerale genereaza energie vindecatoare, iar cristalele inmagazineaza energie electromagnetica, asemanator corpului uman. Cand un crystal naturak de cuart intra in contact cu suprafata corpului uman, atractia electromagnetica va elimina energiile neechilibrate, negative.

Terapia Polaritatii: arta de vindecare bazata pe principiile energiei in miscare ce guverneaza viata. Polaritatea unifica dieta, exercitiile fizice, cunoasterea de sine, intr-un sistem integrat al sanatatii, bazat pe sistemul chakrelor. Prin exercitii si antrenament, energia fizica se poate transforma in energie vitala.

Termoterapia: utilizarea sarurilor si uleiuri incalzite in scopuri terapeutice.

Thalassoterapia: de la grecescul “thalasso”, care inseamna “mare” – terapie cu apa marina bogata in vitamine si minerale, sau alge marine, in scopuri curative.
………………………………………………………………………………………………………………………..

U

Uleiuri esentiale: Substante distillate, concentrate, extrase din flori, radacini, frunze sau rasini de copac, care inmagazineaza proprietatile terapeutice ale plantelor.
………………………………………………………………………………………………………………………..

V

Vinoterapia: utilizarea vinurilor si strugurilor in scopuri terapeutice.
………………………………………………………………………………………………………………………..

W

Watsu: o forma de hirdoterapie, in cadrul careia corpul pluteste intr-o piscina, fiind sustinut si manipulat de un terapeut pentru a induce o adanca stare de relaxare.
………………………………………………………………………………………………………………………..

Y

Yoga: o practica Hindu straveche, avand la baza tehnici de respiratie si posturi numite asanas, care imbunatatesc flexibilitatea si echilibrul mintii, corpului si spiritului.

 

 

sursa:exclusif.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s