Top 10 greseli facute la deschiderea unui hotel

Greseala nr. 1 –  Viziunea si misiunea companiei

Sincer, este greu de inteles cum atat de multe hoteluri isi deschid portile fara o declaratie potrivita a viziunii si misiunii lor. De cele mai multe ori, viziunea si misiunea nu sunt clare deloc, sau sunt doar pentru proprietari. Pe langa aceasta, nimeni nu comunica viziunea si misiunea managerilor si angajatilor. Cum vor sti angajatii ce se asteapta de la ei si sa inteleaga in ansamblu misiunea companiei in care lucreaza? Aceasta eroare conduce la o afacere dezvoltata pe obiceiurile managerilor si proprietarilor, si nu pe viziunea si misiunea organizatiei.

Greseala nr. 2 – Vanzari si Marketing? Nu avem nevoie acum!

“Am foarte multi prieteni si acestia sunt bine conectati. Atat eu cat si rudele mele suntem foarte populari si cunoastem multe vedete locale. Va asigur ca vom avea foarte multi oaspeti in acest hotel care sa se bucure de facilitatile oferite de noi!”

Nu fiti socati! Afirmatiile de mai sus le-am auzit de la mai multi proprietari de hotel. Acele vedete locale se cazeaza intr-adevar, in cadrul hotelului, dar niciodata nu isi platesc facturile pentru ca aproape de fiecare data se asteapta sa fie invitate tocmai datorita prieteniei cu proprietarul sau notorietatii lor. Rezultatul inexistentei departamentelor de Vanzari si Marketing este foarte costisitor.

Greseala nr. 3 – Angajarea managerilor departamentali.

In mod surprinzator, cateva noi hoteluri isi angajeaza managerul si echipa de conducere cu doar cateva saptamani inainte de deschidere si cred cu tarie ca acest lucru va fi in ordine. In cele din urma, ei sunt manageri, destul de costisitori si ar trebui sa fie capabili sa puna lucrurile la punct in doar cateva zile…Asa gandesc unii hotelieri!

Din cunostintele si experientele mele, acest lucru are loc pentru a reduce costurile de pre-deschidere ale unui hotel, pe masura ce banii necesari au fost deja pierduti pe durata procesului de constructie din cauza planificarii defectuoase si a ajustarilor din mers ale desenelor si cladirii in sine.

La un moment dat am vazut cum o intreaga echipa de management pentru un hotel cu 150 de camere din Tailanda a fost angajata cu doar 2 saptamani inainte de deschidere. Proprietarul a concediat echipa dupa 2 luni deoarece in opinia lui, aceasta nu a fost capabila sa implementeze standardele de functionare potrivite, suficient de rapid. O parte dintre cei mai buni angajati au demisionat, ca urmare a presiunii exercitate asupra lor. O mai spun inca o data, daca nu lucrati in mod profesionist, cei mai capabili angajati ai vostri vor pleca primii!

Greseala nr. 4 – Achizitiile

Procesul de achizitie al echipamentelor, ustensilelor si consumabilelor este realizat de catre proprietar, fara ca managerul hotelului sau alt manager departamental sa aiba un cuvant de spus. Odata ce managerul si liderii de departament se alatura echipei, bugetul pentru achizitii aditionale este deja epuizat, proprietarii alegand sa isi satisfaca propriile preferinte si stiluri, fara sa aiba in vedere functionalitatea echipamentelor necesare angajatilor si uzului oaspetilor.Astfel, hotelul ajunge sa detina echipamente sau ustensile de lucru ce nu sunt intotdeauna utilizabile, au specificatii eronate sau sunt fie ultraperformante, fie sunt de generatie veche.

Inca o data, proprietarii sau senior managerii raman surprinsi cand oamenii profesionisti parasesc compania, iar calitatea produselor si serviciilor oferite sunt sub orice standard!

Greseala nr. 5 – Angajatii restaurantului si facilitatile oferite acestora

In mod ciudat, angajatii, bunastarea si facilitatile acordate acestora par sa fie ultimul lucru la care se gandesc proprietarii si dezvoltatorii de hoteluri. Cunosc un hotel in care proprietarul a avut chiar si intalniri cu angajatii, imediat dupa deschidere, in care le vorbea acestora despre cat de bine va merge hotelul, explicand cat de profesionisti si generosi sunt proprietarii, din moment ce au achizitionat numai produse de calitate superioara pentru oaspeti.

A precizat ca nu este o persoana zgarcita si ca foloseste doar cele mai bune si mai confortabile articole de mobilier, cosmetice, masini, etc. In acelasi timp, acesta a cerut angajatilor sa munceasca mai cu tarie si sa fie mai implicati in activitatea hoteliera, uitand faptul ca acestia au lucrat 2 luni incontinuu, fara a beneficia de o zi libera!

Angajatii au ascultat si s-au mirat de cele spuse de proprietar, in timp ce acesta statea pe o podea plina de praf dintr-o camera folosita pe post de depozit, prost ventilata si fara aer conditionat, mancand totodata dintr-o cutie de plastic. Fara uniforme potrivite si cu o singura toaleta destinata unui numar de 100 de angajati, va puteti inchipui ce lucruri au gandit angajatii despre proprietar.

Greseala nr. 6 – Trainingul

Pana in prezent, am intalnit doar 3 proprietari si dezvoltatori independenti de hoteluri care au furnizat angajatilor facilitatile potrivite si instruirile complete necesare acestora, inainte de a deschide afacerea propriu-zisa.

Desi fiecare dezvoltator a afirmat la inceput ca agreaza si intelege pe deplin importanta trainingului specializat si necesitatea instruirii personalului inainte de deschiderea hotelului, in realitate, doar oamenii de afacerii profesionisti au facut ceea ce au zis.

De cele mai multe ori, angajatii nu parcurg niciun fel de program de baza de orientare si de specializare. Pentru ca mai apoi, managerii si proprietarii sa se planga personalului in mod direct cu privire la cunostintele lor reduse despre hotel, despre necunoasterea procedurilor din hotel si despre furnizarea unor servicii slab calitative.

Greseala nr. 7 – Resursele umane

In umila mea opinie, orice hotel care se deschide sau activeaza fara o persoana specializata in Resurse umane, un manual de resurse umane si proceduri clare in acest sens, este supus esecului.

Am vazut modele de afaceri in care personalul a fost angajat fara sa aiba o lista clara a beneficiilor, o fisa a postului cu reguli si proceduri specifice, etc. Angajatilor le-au fost promise verbal diferite beneficii de catre manageri diferiti..Rezultatul a fost dezastruos!

Iar mai apoi, pe masura ce managementul a inceput sa implementeze beneficiile standardizate pentru fiecare nivel de angajati alaturi de reguli si proceduri impuse, activitatea Departmentului de Resurse Umane a devenit un cosmar. Tot mai multi angajati se plangeau din cauza beneficiilor promise verbal si neincluse in cele scrise.

Greseala nr. 8 – Designul din partea nevazuta a hotelului

Foarte rar acestei zone i se acorda atentie. In cele mai multe cazuri, spatiile pentru birouri si pentru depozitare au fost selectate in functie de zonele ramase vacante. Ma intreb oare de ce depozitele, birourile, toaletele, holurile, etc. destinate personalului administrativ nu sunt importante aproape niciodata pentru dezvoltatorii si proprietarii de hoteluri.

Este dificil, uneori chiar imposibil de explicat cum industria ospitalitatii reuseste sa faca profit din furnizarea unor servicii bune si delicate, prin prisma unui flux de munca desfasurat in conditii aspre. Nu doar chelnerul si personalul de la receptie furnizeaza un serviciu! Orice angajat al hotelului furnizeaza servicii si toate departamentele sunt interconectate.Astfel ca, ma intreb:

– De ce unii oameni considera ca spatiile de lucru ale angajatilor nu necesita o toaleta corespunzatoare?

– De ce unii cred ca angajatii nu au nevoie de o alimentatie variata si corespunzatoare?

– De ce unele persoane cred ca angajatii nu vor avea masini sau biciclete care sa necesite un loc de parcare?

– De ce unii considera ca o sala de training este o risipa de spatiu?

– De ce unii angajatori cred ca angajatii nu au nevoie de confort?

Greseala nr. 9 – Managerii buni si angajatii sunt usor de gasit!!

Exista cateva afirmatii foarte interesante ale unor proprietari de hoteluri la care va invit sa reflectati:

– Terapeutul de spa nu necesita training specializat. Angajati cateva fete sexy si lasati-le sa faca masaj oaspetilor.

– Gradinarul meu poate schimba si asternuturile. Va rog sa il aveti in vedere pentru postul de Housekeeping Manager.

– Nu va faceti griji pentru departamentele de Contabilitate si Achizitii. Am pe cineva care lucreaza pentru mine de mai mult de 10 ani si se pricepe foarte bine la cifre. In momentul de fata imi verifica toti soferii angajati la compania de transport.

– Am gasit un manager de resurse umane excelent pentru hotelul nostru de 5 stele. Este sotia sefului politiei locale. Nimeni nu va indrazni sa se lamenteze.

– Fiul meu va fi Managerul General; abia a absolvit facultatea si este foarte inteligent!

– Va rog sa mergeti la piata din zona, sunt peste 100 de localnici care ar fi mai mult decat fericiti sa lucreze in hotelul nostru chiar si pentru salariul minim pe economie!

Greseala nr. 10 – Suportul pentru deschiderea hotelului ce vine din partea dezvoltatorilor si

proprietarilor altor companii

Foarte multi detinatori de afaceri uita sa se focuseze pe cateva daca nu chiar pe toate din situatiile abordate anterior, iar la momentul deschiderii hotelului sunt nervosi si se panicheaza in legatura cu operatiunile din hotel. Asa ajung sa apeleze la membrii familiei si la persoane angajate in alte companii ce fac parte de cele mai multe ori din alte domenii decat cel al ospitalitatii si furnizarii de servicii. Astfel le cer ajutorul in probleme de : vanzari si marketing, achizitii, contabilitate, resurse umane.

 

Sursa: mai-bs.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s